saai | Archive for Architecture and Engineering

Digital Collection Egon Eiermann

Competition biochemistry centre Max Planck Society
1966

test

Competition biochemistry centre Max Planck Society

The biochemical centre is made up of various independent institutes. The design shows a district surrounded by walls, which summarises the institute buildings and the common facilities in a strictly rectangular ground plan system. A public ring road runs around this demarcated district, to which the four entrances to the site are connected. All car parks are located near the entrances outside the wall. A large plateau in the centre axis, on which the central facilities such as the canteen, lecture halls and library are located, divides the district into two halves. Two institute buildings are linked to each other and connected by a centre section with shared rooms. The plan was to integrate all the buildings into a system of intersecting pergola paths. The terracing of the institute buildings would have allowed them to be closely interlinked and was intended to approximate the roof shapes of the neighbouring village buildings. The terraces themselves were intended as an open-air laboratory and recreational space during work breaks.

Immo Boyken, „Entwurfscharakteristika im Werk von Egon Eiermann aus der Zeit nach dem zweiten Weltkrieg“ , Diss., Universität Karlsruhe, Fakultät Architektur, Teil III, S. 272

Project-specific information

Project Competition biochemistry centre Max Planck Society
Persons involved
  • Egon Eiermann, Architektur
  • Fotograf*in unbekannt
Project period 1966

Object-specific information

Typology Universität (Gebäudekomplexe), universities (building complexes)

Site-specific information

Country Deutschland
City Martinsried